Шість місяців російської війни проти України
Сьогодні, в День незалежності України, на більшій частині території країни скасовано урочисті заходи. Український уряд заборонив будь-які святкування в Києві. В інших містах обмежені громадські збори, запроваджено комендантську годину, а частину співробітників переведено на віддалену роботу. Країна затаїла дихання, побоюючись можливих планів Росії в цей день і загибелі людей в ​​агресивній війні, що продовжується. Посольство США в Києві опублікувало попередження про заплановані удари російських військових.

Шість місяців тому, 24 лютого, Росія напала на Україну без оголошення війни. Володимир Путін оголосив про початок "спецоперації", спрямовану лише проти військових, і пригрозив використати ядерну зброю в разі спроби інших країн перешкодити вторгненню. Обидві заяви виявилися брехнею.

В серпні ООН підтвердила загибель понад 5500 українських цивільних осіб; реальна кількість жертв набагато вища. Понад 40 країн надали Україні летальну зброю, боєприпаси та медикаменти. Деякі держави організували навчання Збройних сил України на своїй території чи надіслали військових інструкторів. Росія відреагувала лише на дипломатичному рівні.

Дезінформація стала потужною зброєю Кремля. За шість днів до повномасштабного вторгнення міністр закордонних справ Лавров стверджував, що Росія не збирається нападати на Україну. За два тижні після початку війни він заявив, що "Росія ні на кого не нападала". В перші дні війни Путін наголосив, що "з російською армією воюють лише націоналісти". Міністр оборони РФ Шойгу неодноразово заявляв, що "наші солдати не стріляють у мирних жителів". Подібні заяви однаково абсурдні та нелюдські. Але професійні пропагандисти майстерно спотворюють події, підміняють факти домислами, поєднують правду з брехнею.

В імперській традиції російської держави Путін говорить у колоніальній манері про "братні народи", "історичні землі" і "права російськомовних". Він також використовував квазідержави (ЛНР, ПМР, Абхазія, Південна Осетія) для досягнення військових та політичних цілей. За 30 років вона була залучена до 15 збройних конфліктів. РФ пред’являє серйозні претензії Латвії, Естонії, Польщі та Північноатлантичному альянсу в цілому.

Незважаючи на ці військові факти, російська пропаганда намагається переконати європейців "триматися подалі" від "втручання Заходу в справи України". Громадян ЄС переконують триматися подалі, оскільки:
  • може розпочатися війна;
  • ціни зростуть;
  • існує ризик ядерної катастрофи;
  • постраждає економіка;
  • газ та опалення під загрозою
  • кількість жертв зростатиме.

Підтримка Заходу є визначальним чинником у конфлікті. Після трьох місяців інтенсивних бойових дій Україна вичерпала значну кількість боєприпасів та втратила багато техніки. Вона не має ресурсів, щоб самостійно утримувати фронт довжиною 1800 км і повернути втрачені території.

Сьогодні Україна – це захисний бар'єр, який утримує російську армію "на далекому Сході". Україна гостро потребує допомоги Європи, але Європа також зацікавлена в перемозі Києва.
ОПІР "ВТОМИ"
У німецькому суспільстві з'явилися перші ознаки “втоми” від війни в Україні. Журналістка Саміра Ель-Василь пояснює, що після шести місяців висвітлення проблеми люди загалом перестають сприймати її як новину, і жахлива ситуація починає сприйматися як – постійно – жахлива. Крім того, повторення зображень призводить не до яскравої уваги до війни, а навпаки - до деякого завмирання. У той час як німецькі ЗМІ продовжують розповідати про війну, в суспільстві поширюється емоційне виснаження, яке призводить до зниження співпереживання. Нещодавнє дослідження показало, що більшість німців з початку війни стали менше співпереживати українцям, і багато хто взяв паузу в перегляді репортажів про Україну. Ми нікому не бажаємо психічної шкоди, але важливо наголосити, що стратегія Кремля заснована на цьому забуванні. Тому, навпаки, нам необхідно свідомо пам'ятати про страждання українського населення. Ми сприймаємо це як мотивацію для того, щоб продовжувати привертати увагу до війни в Україні!
ПОДІЇ
Від будь-яких симптомів втоми ми рекомендуємо відвідувати заходи, пов'язані з війною в Україні:

Цієї середи ввечері відбудеться UKRAINE FREEDOM PARADE організації українських активістів Vitsche. Організація діє з початку війни, невпинно привертаючи увагу до війни та її наслідків, викриваючи несправедливість та висуваючи вимоги. Демонстрація розпочнеться о 17:30 на площі Брайтшайдплац і закінчиться біля Бранденбурзьких воріт. "Особливо цього року дуже важливо показати всьому світу, що ми сильні, єдині та вільні", зазначають організатори.

Нещодавно створений арт-простір для українських художників Hotel Continental запрошує на meet & chill, присвячений ДНЮ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ. Подивіться на нові виставки, познайомтеся з новими людьми та послухайте наживо українську співачку Фогель Мільч.

Берлінська феміністська східноєвропейська ініціатива In Feminis Veritas організjdує цієї п'ятниці разом з Vitsche та одним із членів нашої команди ДЕНЬ ФЕМІНІСТСЬКОЇ СОЛІДАРНОСТІ З УКРАЇНОЮ. Панельні дискусії, мистецька виставка та мовчазний аукціон фотографій українських художників. Захід завершиться живою акцією протесту та виступом музикантів. Вхід безкоштовний. Збиратимуться пожертвування для української феміністської ініціативи СФЕРА.
НАШІ НОВИНИ ТА ОНОВЛЕННЯ
Пожертви для України. Dekabristen e.V. у співпраці з українськими партнерськими організаціями та берлінськими активістами отримала пожертвування у розмірі 25 000 євро. За ці кошти ми направили аптечки та медичне обладнання до Києва, гуманітарну допомогу до Харкова, змогли забезпечити допомогою біженців з інвалідністю в Німеччині і покрити витрати на візит підлітків з Маріуполя на documenta15 у Касселі. Наступні пожертвування буде направлено безпосередньо нашому партнеру в Запоріжжі, який підтримує українських військових продуктами та речами. Будь ласка, зробіть пожертву через Paypal на vorstand@dekabristen.org або банківським переказом на Dekabsten e.V., DE20 12030000 1020168561, BYLADEM1001 із зазначенням мети "Врятувати Україну". Дякую!

Нове: Conspiracy 101. Подкаст та онлайн-курс про теорії змови та дезінформацію українською мовою в рамках проекту Citizen+. Незабаром з'явиться російськомовна версія курсу.

Новий проект: One Caucasus. Researching Common territories. Подробиці

Оновлення проекту: SDG LENS. Моніторинг сталого розвитку у Східній Європі та на Південному Кавказі. Подробиці

Захід: Деколонізуючі феміністські солідарності 26 серпня у Тбілісі від Feminist Translocalities. Подробиці
У нас відкрито вакансії!
Менеджер проекту для Берлінського інкубатора для ЗМІ у вигнанні (зайнятість 70-100%, 3+ роки досвіду в управлінні проектами, освітніми або міжнародними програмами ЗМІ, вільне володіння німецькою та англійською мовами, гарне знання російської та української мов)

Координатор проектів/консультант для медіа-проектів у Берліні (зайнятість або фріланс 50-100%, 1+ років досвіду в управлінні проектами, освітніми або міжнародними медіа-програмами, вільне володіння німецькою та англійською мовами, добре знання української або російської мови)

Стажування в галузі управління проектами та заходами в берлінському офісі (оплачуване повне або часткове стажування протягом 6 місяців)

Стажування в галузі управління фінансами в берлінському офісі (оплачуване повне або часткове стажування протягом 6 місяців)

Ми чекаємо на ваші заявки з резюме та мотиваційним листом за адресою vorstand@dekabristen.org!