Пам'ять проти війни
Присвячено майбутнім важливим датам 8 та 9 травня.

Ми, разом з Demokrati-JA, Німецько-білоруським товариством, Німецько-російською біржею, Форумом громадянського суспільства ЄС-Росія, Меморіалом Німеччини, Європейською біржею, Німецько-польським інститутом, проф. Алеїдою Ассман та іншими ініціатор_ками створили маніфест «Вшанувальний супротив війні». Ми закликаємо до відповідального вшанування закінчення війни 1945 року, що сформувaло проведеня акцій 8 та 9 травня:

Друга світова війна, яка закінчилася у Європі 8 та 9 травня 1945 року капітуляцією Німеччини, почалася 1 вересня 1939 року вторгненням Німеччини до Польщі. Расистська війна нацистської Німеччини забрала понад 70 мільйонів життів. Ті роки та спільна відповідальність за злочини того часу відсуваються сьогоднішнім російським авторитарним урядом під час святкування «Великої Вітчизняної війни» 1941-1945 рр. Будь як називатиметься закінчення війни, нацистська Німеччина була, на щастя переможена. Але перемога Радянського Союзу була не виключно «російською», бо радянська армія складалася з солдатів, які належали до різних етнічних груп та республік ща походженням. Німеччина несе особливу історичну відповідальність, зокрема через винищувальну війну проти Україні та Білорусі. Ми вимагаємо відповідального обговорення Другої світової війни. Це означає засудження сьогоднішньої агресивної війни Росії проти України! (Коротка версія)


Кілька заходів заплановано у важливих меморіальних місцях Берліну 8 та 9 травня 2022 року.

Біля меморіалу загиблим радянським воїнам у Берліні-Тіргартені Demokrati-JA організовує програму виступів, музики, мистецтва, інформаційних стендів та інтерактивних майстер-класів, під час яких ми будемо проводити звернення до людей про війну в Україні. DRA організовує виставку «Прокинься!/Wach auf!» з фотографіями війни в Україні та виставку «Різні війни» Форуму громадянського суспільства ЄС-Росія, яка показує, як Друга світова війна зображена ​​у національних підручниках Німеччині, Чехії, Італії, Литви, Польщі та Росії. Також 8 травня о 17:00 Анке Гізен зробить промову від імені Меморіалу культури пам’яті та політики історії в Німеччині та Росії, а з 13:00 до 15:30 відбудеться читання спогадів мешканців Бучі та тих, хто пережив Голокост. Також 8 травня з 13:45 до 16:30 відбудеться демонстрація асоціації пам'яті (Gedenkbund) на Бранденбузьких воротах.

Біля Меморіалу Радянської війни у Трептов-парку 9 травня з 9.00 ми звернемося до людей про війну в Україні та розвіємо міфи російської пропаганди, а також проблемні позиції німецьких лівих. У понеділок вранці очікуються політичні ініціативи, посли та багато гостей. VVN-BDA та Postost Migrantifa вимагатимуть припинення російської загарбницької війни. Об 11:00 відбудеться перформанс.

8 травня Альянс українських організацій, до якого також входить Vitsche Berlin, організовує черговий «Маяк Україна – день людства, згуртованості та свободи» в Марктхалле 9 у Кройцберзі для біженців, помічників та всіх, хто цікавиться агітаційними стендами та промовами. Українська організація Vitsche організує простори усвідомлення awareness spaces y Трептовер-парку та Тіргартені.