Рік тому, 24 лютого 2022 року, Росія вторглася на територію України та розпочала повномасштабну війну. За останні 12 місяців увесь світ став свідком численних воєнних злочинів, скоєних російською армією: ракетний обстріл будинків мирних жителів, незаконна депортація українських дітей, масові вбивства, зґвалтування та тортури. Багато міст, таких як Маріуполь, було повністю зруйновано. Деякі міста, такі як Херсон, Нікополь, Харків та численні села, обстрілюються майже щодня.

За останній рік Росія депортувала з України понад 2 мільйони мирних жителів, випустила близько 4,5 тисячі ракет по українських містах і селах, а російські війська зруйнували понад 120 тисяч об'єктів цивільної інфраструктури, включаючи електростанції, школи, дитячі садки та численні житлові будинки. За даними офіційного сайту України, 461 дитина стала жертвою війни Росії проти України.

За рік повномасштабної війни ми також бачили, як міжнародна спільнота згуртувалося як ніколи раніше, надаючи підтримку українським біженкам, мирному населенню та військовим. Однак, через рік війні все ще не видно кінця. У той час як гуманітарна катастрофа, викликана російським вторгненням в Україну, посилюється, російські бомби й ракети продовжують падати на житлові будинки в Україні, а українські біженці продовжують шукати допомоги за кордоном, ми відчуваємо необхідність звернутися до громадянського суспільства, волонтерів, робіт по всьому світу з посланням: продовжуйте підтримувати Україну та українок, які борються за свою демократію, свободу та незалежність.
Arm Ukraine
Ми підтримуємо українців у їхньому праві на самозахист. Ми виступаємо проти заяв західних популістів (таких як "Альтернатива для Німеччини"), лівих та пацифістів (таких як ліва партія Die LINKE), які наполягають на "мирному договорі" з російським урядом та публічно виступають проти постачання зброї в Україну. Ми не поділяємо позицію, згідно з якою Україна має капітулювати. Це створює тиск на тих, хто мужньо чинить опір, а також дає Росії зелене світло для пред'явлення претензій на території сусідніх країн. Війну можна закінчити лише повною перемогою України, відновленням контролю за тимчасово окупованими територіями та поверненням до територіальних кордонів 1991 року.
Support Ukraine
Через рік підтримка людей, які безпосередньо страждають від війни, як і раніше, життєво необхідна. У деяких випадках надання гуманітарної та систематичної допомоги Україні стало ще складнішим завданням. Тому ми закликаємо всіх, хто читає це повідомлення, приєднатися до гуманітарних та волонтерських ініціатив, на місцях та онлайн – нижче ви знайдете інтерв'ю, в яких наші українські партнерські організації поділилися своєю думкою про те, в чому може бути потрібна допомога.

Допомога Україні у поширенні правдивий та актуальної інформації є ефективним інструментом проти російської пропаганди та інформаційної війни. Підпишіться на офіційні джерела новин та робіть пожертвування на підтримку українських ЗМІ, таких як The Kyiv Independent, які продовжують свою роботу, незважаючи на обстріли та відключення електрики.
Donate to Ukraine
За останні 12 місяців ми отримали від вас понад 30 000 євро. Отримані пожертвування у розмірі 25 000 євро було витрачено на аптечки та медичне обладнання до Києва, гуманітарну допомогу до Харкова, гуманітарну допомогу та підтримку українських біженців з інвалідністю в Німеччині (Sunflower Care). Ми також покрили витрати на відвідування підлітками з Маріуполя виставки documenta15 у Касселі та підтримали нашого партнера у Запоріжжі ("Солдатський привал"), який допомагає українським військовим продуктам та речам.

За останні тижні ми зібрали ще 5530 євро для підтримки алюмінію наших програм та партнерських організацій. На цей час ми зібрали кошти для Laska Store у Києві, організації Co-Haty для нового житла для внутрішніх вимушених переселенців Івано-Франківську, а також для підтримки української армії питною водою, продуктами харчування та спорядженням у Запоріжжі. Ми також зібрали кошти та допомогли придбати та доставити 2 розвідувальні безпілотники для 108-го окремого гірничо-штурмового батальйону України.
100% ваших пожертв йдуть безпосередньо українським організаціям. Ми самі покриваємо усі комісії за перекази та інші адміністративні витрати. Будь ласка, продовжуйте жертвувати нам та іншим надійним фондам та організаціям, які допомагають Україні. Натисніть тут, щоб отримати банківську інформацію та інші деталі.
Громадянське суспільство в умовах війни – як працюють наші партнери в Україні?
Українське суспільство щодня стикається з атаками на свої будинки та інфраструктуру, особистими втратами своїх сімей та друзів, відключенням електрики та опалення. Це багато в чому торкнулося роботи наших партнерських організацій в Україні, які були змушені адаптуватися до обставин війни. У річницю вторгнення ми запитали наших партнерів з Laska (Київ), Cultprojector (Запоріжжя) та Feminist Workshop (Львів), як війна вплинула на їхню діяльність і яким чином їх можна підтримати зараз.
"Життя людей з інвалідністю з України та в Україні – у постійній небезпеці".
Як організація, що базується в Берліні, ми хочемо відзначити роботу численних громадянських ініціатив у цьому місті з підтримки понад 50 000 українців, які прибули до Берліна за останній рік. На жаль, ситуація, коли багато хто з них змушений спати в наметах в аеропорту Тегель і жити у новостворених ангарах на Темпельхофі, не є рішенням для створення гуманних умов життя.

Sunflower Care e.V. підтримує людей з інвалідністю, нейродивергентних, хронічно хворих та поранених на війні дітей та дорослих з України та в Україні, а також їхніх опікунів. Волонтери спільно організують та координують евакуацію із зон бойових дій до Німеччини та інші безпечні країни Європи чи міста України.

Життя персон з інвалідністю з України та в Україні постійно перебуває у небезпеці. Якщо людина користується апаратом штучної вентиляції легень у повсякденному житті або повинна заряджати свої апарати, щоб вижити, якщо людина не може рухатися і її тіло не виробляє тепло, якщо людина потребує термінової операції та медичного лікування, за відсутності електрики та опалення її життя в небезпеці.

У Німеччині Sunflower Care супроводжує потребуючих бюрократичних процесів і піклується про необхідні потреби, такі як ліки, інвалідні коляски та інше. Проблема, з якою стикається команда, — неприйняття системи інтеграції та порушення прав людини у місцях спільного проживання та інших установ у Німеччині та інших країнах. Організація закликає громадянське суспільство стати на захист прав біженців з інвалідністю та вимагати безбар'єрного розміщення у приватних житлових приміщеннях, доступу до безбар'єрної інформації, допоміжних засобів, терапевтичної підтримки, освіти та дозвілля.

Щоб продовжувати роботу, Sunflower Care e.V. потребує вашої фінансової підтримки. Пожертвування можна надіслати через PayPal: donations@sunflower-care.org. Ви також можете приєднатися до команди для підтримки людей з інвалідністю з України до Німеччини, написавши на info@sunflower-care.org.
Демонстрації та заходи в  Берліні
З нагоди річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Берліні заплановано безліч демонстрацій та публічних заходів, і ми закликаємо вас приєднатися до них та продемонструвати свою солідарність.
#FullScaleFreedom
24 лютого о 16:00 відбудеться хода #FullScaleFreedom, організоване громадським об'єднанням молодих українців Vitsche у співпраці з LibMod. "Росія повинна відповісти за свою злочинну війну і страждання, які вона принесла Україні. Ми маємо намір нагадати міжнародному співтовариству про порушення міжнародного права, що продовжуються, російський терор проти українського цивільного населення, а також про порушення прав людини і військові злочини, скоєні російськими окупаційними військами". Початок: Café Kyiv, Karl-Marx-Allee 34, 10178 Berlin. Ми беремо участь у демонстрації у складі антиімперіалістичного блоку та запрошуємо вас приєднатися до нас!

21 лютого о 19:00 запрошуємо вас на обговорення роману української письменниці та поетеси Тетяни П'янкової про Голодомор "Вік червоних мурах". Як вона пише в епілозі, її роман — про "страшний, невиправданий терор, який окупаційна держава Росія почала проти України 1908 року і продовжує досі". Місце проведення: Panda platforma.
Обговорення книги
Таня П'янкова "Вік червоних мурах"

25 лютого український фестиваль сучасного мистецтва Art — Weapon! представляє денну та нічну програму із сучасними українськими музикантами, художниками та виконавицями. "Сила українців — у різноманітності нашого бачення, почуттів та досвіду, об'єднаних єдиною ідеєю перемоги світла над пітьмою".
Фестиваль
Art — Weapon!

27 лютого численні берлінські організації поєднаються для проведення заходу Cafe Kyiv – We Choose Freedom. "Протягом усього дня у Cafe Kyiv проходитимуть семінари, дискусії, бесіди та культурні заходи. На порядку денному будуть питання свободи, Європи, безпеки та відновлення. Через мистецтво, історію, фільми, кухню та творчі виступи ми хочемо заново відкрити для себе Україну та почути її різноманітні голоси". У зв'язку з обмеженою кількістю місць потрібна попередня реєстрація.
Cafe Kyiv – We Choose Freedom

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну суперечить справедливим та мирним цілям Порядку денного у сфері сталого розвитку на період до 2030 року. 1 березня о 18:00 громадянська спільнота Коаліція за сталий розвиток Росії (CSDR) надасть доповідь про наслідки для сталого розвитку Росії внаслідок військової агресії країни та репресій проти власного населення.
The Invasion of Ukraine: Implications for the SDGs in Russia

Ми продовжуємо підтримувати Україну, насамперед активістські, волонтерські ініціативи, громадські організації (в Україні та за кордоном) та журналістів, активістів, політичних в'язнів, біженців з інших країн, які поділяють наші цінності та політику щодо російської війни в Україні. Які борються проти режиму Путіна та Лукашенка, проти расизму, диктатури та імперіалізму на пострадянському просторі. Найближчим часом ми розповімо вам про нові програми та трансформацію нашої організації.